Примена на хром корунд

Хромниот корунд, поради неговите уникатни одлични перформанси, е широко користен во полиња со висока температура со сурови средини, вклучително и обоени металуршки печки, печки за топење стакло, печки за реакција на саѓи, печки за ѓубре итн. На почетокот на неговиот развој, хром корунд бил пошироко користен во областа на цементната и челичната металургија.Сепак, поради зајакнувањето на еколошката свест кај луѓето, повикот за високотемпературна индустрија без хром станува сè повисок.Многу полиња имаат развиено алтернативни производи, но хром корунд сè уште постои во некои области со сурови опкружувања за услуги.

 

Огноотпорните материјали што содржат хром, поради нивните уникатни својства, ефикасно се користат во печки за обоена металуршка индустрија.Иако многу научници моментално ја проучуваат трансформацијата без хром на огноотпорните материјали што се користат во областа на обоената металургија, употребата на огноотпорни материјали што содржат хром како облога на топење печки во областа на обоената металургија сè уште е мејнстрим досега.На пример, огноотпорните материјали што се користат во печката за топење бакар Ausmet не само што треба да ја издржат ерозијата на топењето (SiO2/FeO згура, бакарна течност, бакар мат) и ерозијата на гасната фаза, туку и да ги надминат температурните флуктуации предизвикани од редовна замена на пиштолот за прскање.Опкружувањето за сервисирање е сурово и во моментов нема материјал со подобри перформанси за замена, освен за огноотпорни материјали што содржат хром.Покрај тоа, печката за испарување на цинк, бакарниот конвертор, печката за гасификација на јаглен и реакторот на саѓи, исто така, се соочуваат со истата ситуација.


Време на објавување: мај-05-2023 година